Ann-Sophie Hansson från Södra Åby var i Köpenhamn för att ta över stafettpinnen från Danmark i Women Riders World Relay.

Ann-Sophie Hansson från Södra Åby var i Köpenhamn för att ta över stafettpinnen från Danmark i Women Riders World Relay. Foto: Privat

Kvinnliga motorcykelförare på väg mot världsrekord

Ann-Sophie ledde stafetten genom Skåne

S.ÅBY/SKÅNE.

I februari startade världsstafetten Women Riders World Relay i Skottland. Om allt går enligt planerna går den sista motorcykeln i mål januari 2020 i Förenade Arabemiraten. På sträckan mellan Danmark och Hässleholm i denna världsomspännande stafett var Ann-Sophie Hansson från Södra Åby "roadcaptain."

Hayley Bell, motorcykelförare från England, startade Women Riders World Relay för att sätta fokus på kvinnliga MC-åkare och uppmärksamma hur motorcykelbranschen fortfarande utgår från männens behov.

På bara några månader har stafetten fått 16 000 medlemmar världen över och när stafettpinnen skulle lämnas över från Danmark till Sverige nyligen var Ann-Sophie Hansson, motorcykelförare från Södra Åby i Köpenhamn för att möta upp.

– Det både haglade och blåste så bara att ta köra över bron var en historia för sig, men vi tog oss över och kunde vara med när stafettpinnen lämnades över vid slottet i Köpenhamn, berättar Ann-Sophie Hansson.

Nattfrosten slog till i Borås och motorcyklisterna fick leta fram skrapor.

Nattfrosten slog till i Borås och motorcyklisterna fick leta fram skrapor. Foto: Privat

10–15 danskor följde med över sundet och i Lockarp mötte ytterligare ett 50-tal svenska motorcyklister upp. Första etappen i Sverige gick till Hässleholm.

– Då fick jag äran att vara roadcaptain. Det var mäktigt att få leda 60 motorcyklister, från både Sverige, Danmark, Kanada och Australien och Belgien, dessutom i både regn, hagel och mörker. Men tills sist kom vi fram till Hässleholm där vi sov över på ett vandrarhem, berättar Ann-Sophie Hansson.

Ann-Sophie Hansson i mitten, är en av tusentals kvinnliga motorcykelåkare från hela världen som deltar i Women Riders World Relay.

Ann-Sophie Hansson i mitten, är en av tusentals kvinnliga motorcykelåkare från hela världen som deltar i Women Riders World Relay. Foto: Privat

Ann-Sophie Hansson som tog sitt motorcykelkort först i september förra året, fortsatte med kortegen upp till Borås på sin Honda MC 750 X, innan hon återvände till Skåne igen.

– Det känns både kul och viktigt att ha varit med. Jag är 1,57 meter lång och det finns till exempel inga kevlarjeans som passar mig. Knäskydd och höftskydd sitter på fel ställen och vi måste bygga om motorcyklar för att vi ska kunna köra dem. Det gör att de inte är lika komfortabla eller lätta att köra. Kvinnor vill också köra motorcykel, stafetten visar att vi finns. Det var magiskt att få ha varit med om gemenskapen bland alla dessa kompetenta kvinnor. Vi som bor i Skåne ska snart träffas igen, berättar Ann-Sophie Hansson.

Women Riders World Relay

I maj 2019 går rutten genom Danmark, Sverige, Norge, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Vitryssland, Ukraina och Rumänien. I juni fortsätter den till Bulgarien, Grekland, Turkiet, Iran, Pakistan och Indien och vidare i Asien.

Publicerad 07 May 2019 08:00