Polisen döms till 11 400 kronor i dagsböter.

Polisen döms till 11 400 kronor i dagsböter. Foto: Adobe Stock

Polis på Söderslätt döms för dataintrång

Sökte utredning gällande familjemedlem

SÖDERSLÄTT.

Polisen gick in i myndighetens register för att undersöka vem som utredde en händelse som involverade en familjemedlem. Nu döms han för dataintrång och ska betala dagsböter.

Av
Åsa Meierkord

En anhörig till polisen hade hamnat i ordväxling med två personer som sedan drog in honom i ett hus. Polisen åkte till platsen för att reda ut situationen och hans fru gjorde sedan en polisanmälan rörande händelsen med den anhöriga.

Eftersom polisen tyckte att det inte hände så mycket i ärendet, till exempel så hördes ingen, ville han ta reda på vem som var ansvarig utredare och gick in i ärendet för att söka efter den uppgiften. Slagningen i polisens datasystem gjordes i november 2017.

Polisen har uppgett att han vet att man inte ska gå in och titta i en ”egen” anmälan. Han har förklarat att slagningen inte rörde hans arbete och att han istället borde bett en kollega att gå in i anmälan och ta fram uppgiften om ansvarig utredare, men att denne inte var på plats vid det tillfället.

Polismyndighetens it-system får endast användas när det är nödvändigt för att genomföra en viss arbetsuppgift. Tingsrätten i Malmö gör bedömningen att slagningen efter uppgifter inte har varit arbetsrelaterad och därför olovlig.

Polisen döms för dataintrång och ska betala dagsböter på 30 om 380 kronor, totalt 11 400 kronor.

Publicerad 07 May 2019 14:03