Lars Rasmussen och Susanne Sölvgren känner sig överkörda av Trelleborgs kommun.

Lars Rasmussen och Susanne Sölvgren känner sig överkörda av Trelleborgs kommun. Foto: Markus Celander

Elen avstängd: "Vi kommer att frysa i natt"

Trycket ökar på de sista året-runt-boende på Dalabadets camping

DALKÖPINGE.

Två året-runt-husvagnar står kvar på Dalabadets camping. De sista. De skulle, precis som de övriga, varit väck därifrån den siste april. Nu har arrendatorn som driver campingen stängt av deras el. ”Vi kommer att frysa inatt”, säger Susanne Sölvgren, som bor i en av husvagnarna.

Av
Markus Celander

Susanne Sölvgren berättar att hon och hennes man och son har bott på Dalabadets camping i sex år och har trivts väldigt bra.

– Vi vill fortsätta bo i husvagn. Det är underbart, säger hon.

I den andra husvagnen på området bor Lars Rasmussen sedan två år. Han tycker att det ger en frihetskänsla att bo så här vid havet. Och så är det billigare – med el, vatten och platshyra kostar det sommartid 2100 kronor i månaden och på vintern 3600 kronor.

Normalt sett skulle han och familjen Sölvgren haft ytterligare ett 30-tal året runt-boende grannar, men de blev samtliga uppsagda den 30 mars och fick en månad på sig att ge sig av.

– Men jag hittar inte något annat boende trots att jag ligger på datorn 24-7, säger Susanne Sölvgren.

Susanne Sölvgren och Lars Rasmussen på Dalabadets camping letar efter nytt boende.

Susanne Sölvgren och Lars Rasmussen på Dalabadets camping letar efter nytt boende. Foto: Markus Celander

Lars Rasmussen har utan framgång letat lägenhet. Och precis som familjen Sölvgren har även han letat plats på året runt-öppna campingplatser i Skåne, men där är fullt överallt.

Sedan servicehuset på Dalabadets camping stängdes den 2 maj kan de inte tömma sina husvagnstoaletter. Där finns visserligen en offentlig toalett en bit bort som är öppen klockan 9–20 där de kan uträtta sina behov, men där finns ingen dusch eller tvättmaskin.

Det senaste dråpslaget kom när arrendatorn stängde av deras el.

– Utan el kan vi ju inte använda våra telefoner eller datorer för att söka boende, säger Susanne Sölvgren.

Den nye arrendatorn tog över campingen den 1 maj, och enligt avtalet som denne slöt med kommunen i höstas ska där endast hållas öppet mellan april och september.

Märkligt avtal, menar Lars Rasmussen.

– Den här campingen har funnits i 35 års tid, och de senaste 20, 25 åren har här varit åretruntboende. Och så helt plötsligt ska vi bort härifrån.

Kommunens linje är att det är ett olämpligt boende. Men, påpekar Lars och Susanne, under nästan 20 år var det ju kommunen som drev åretruntcampingen. Inte minst, påpekar Lars Rasmussen, har de själva valt att bo här.

– Kommunen borde ju tycka att detta är bra. Det är bostadsbrist, och så länge vi funnits här har vi hållit koll på området även under vinterhalvåret och säkert förhindrat mycket vandalisering. Visserligen ska här vara ett vaktbolag som patrullerar, men de är ju inte här hela tiden.

De beskriver dialogen med kommunen som ”obefintlig” – allt de fått veta om vad som ska hända i processen har de fått till sig via media, säger de.

– Vi vet helt enkelt inte var vi ska bli av. Vi går i väntans tider och mår jättedåligt, säger Susanne Sölvgren.

Publicerad 08 May 2019 17:54