Åhlénshuset i Trelleborgs centrum.

Åhlénshuset i Trelleborgs centrum. Foto: Arkiv/Julia Pileby

Mikael Rubin (M) försvarar årshyran i Åhlénshuset

"Att bygga om rådhuset blir dyrare"

TRELLEBORG.

Kommunens tjänstemän ska flytta in i före detta Åhlénshuset mitt i city. På sociala medier har kritik framförts mot årshyran på över fyra miljoner kronor när det samtidigt sparas in på skola och socialtjänst. Men kommunalråd Mikael Rubin (M) beskriver hyresavtalet som ”en besparing på längre sikt”.

Av
Markus Celander

Det rör sig om 1730 kvadratmeter till en årskostnad av 2320 kronor per kvadratmeter. Här ska 150 tjänstepersoner arbeta från och med den 1 april 2020.

– Det är en bra lösning. Det ligger centralt och nära det befintliga rådhuset, säger Mikael Rubin.

Kommunledningen stannar kvar i det gamla rådhuset, som även ska användas för representation. Sidobyggnaderna ska rivas – arbetsmiljön där duger inte, ett problem som utretts sedan 2011, berättar Mikael Rubin.

– En del anställda klagar på problem med andning och ögon.

På sociala medier diskuteras kostnaden att hyra in sig i Åhlénshuset, som ägs av Hemsö Vårdfastigheter. Över fyra miljoner kronor om året i besparingstider, och till det en miljon i årshyra för verksamheten som stannar kvar i det gamla rådhuset.

– Jämför man på det sättet har man inte hela bilden klar för sig. Att bygga om rådhuset skulle bli en och en halv miljon dyrare. På sikt innebär denna flytt lägre kostnader. Vi är noga med att ha verksamheten centralt och jag är nöjd över att vi äntligen har funnit en bra lösning, säger Mikael Rubin.

Trelleborgs kommun ska hålla till på plan 3 och 4 i Åhlénshuset, och på plan 1 och 2 ska HM Home vara.

Publicerad 10 May 2019 15:01