Per Tylberg och Henry Fors, Curahill samt Mikael Rubin (M), kommunalråd i Trelleborg, är glada över att förvandlingen av Thysells möbler har startat.

Per Tylberg och Henry Fors, Curahill samt Mikael Rubin (M), kommunalråd i Trelleborg, är glada över att förvandlingen av Thysells möbler har startat. Foto: Åsa Meierkord

Nu är det slut på gamla tider

Thysells möbler rivs för att ge plats åt det nya Anderslöv

ANDERSLÖV.

Thysells möbler var utflyktsmålet "med vänliga landvägspriser" under många decennier. Nu rivs hela kvarteret för att ge plats för ett annat utflyktsmål och träffpunkt.

Trägolven hamnar på Öland, en lagerlokalsstomme är såld till en lantbrukare på Söderslätt. Nu har rivningsarbetet på Thysells möbler börjat och de stora byggnaderna plockas ner bit för bit. En del går att återanvända, resten av möbelhandeln läggs i högar och forslas bort.

Curahill, som är en del av Finja-koncernen, tog över både fastigheten och projektet Familjens hus för cirka ett år sedan. Bolaget har specialiserat sig på att utveckla, bygga och förvalta fastigheter särskilt anpassade för samhällsservice.

– Thysells möbler har stått tomt sedan 2011, alla jag har pratat med här i Anderslöv verkar glada över att det händer något nytt, säger Per Tylberg, affärsutvecklare på Curahill.

Allt rivs förutom fastigheten längst i väster. Den användes under Thysell-tiden som bland annat utställningslokaler och kontor. Nu byggs den om för att passa både vårdcentralen, BVC, MVC och biblioteket och döps om till Familjens hus. För biblioteket som för närvarande finns i lokaler i anslutning till gästis, innebär flytten dubbelt så stora ytor.

Det kafé som ursprungligen också hade tänkt att få plats i fastigheten, har dock fått skrinläggas.

– Det får inte plats när både vårdcentralen och BVC flyttar in. Men tanken är ju att huset ska bli en mötesplats och träffpunkt. Det blir det när man samlar olika servicefunktioner med bra tillgänglighet under samma tak, säger Henry Fors, VD Curahill.

Intill kommer det att byggas en fastighet på 10 000 kvadratmeter och i tre våningar som ska ge plats för vårdboende, förskola med åtta avdelningar samt ett tillagningskök. Bolaget har också planer att bygga bostäder på ytterligare på 10 000 kvadratmeter på tomten öster om vårdboendet.

– Det kan både bli hyresrätter, bostadsrätter och radhus. Maxantalet är dock 200 bostäder, säger Henry Fors.

Huset som kommer att bli till familjens hus.

Huset som kommer att bli till familjens hus. Foto: Åsa Meierkord

Mikael Rubin (M), kommunalråd i Trelleborg, tror att dagens mer flexibla arbeten som till exempel att att många kan jobba hemifrån, kommer att göra orter som Anderslöv väldigt attraktiva.

– Kommunen har vuxit i befolkning sedan 1985, det gäller att vi också hänger med med när det gäller den kommunala servicen, säger han.

Bygget är beräknat att komma igång under hösten och planeras pågå i drygt 1,5 år. Om allt går som planerat ska både Familjens hus, vårdboendet samt förskola vara klart 2021.

Publicerad 15 May 2019 11:05