Linda Åkerberg ska ta sig genom hela Sverige till fots och med cykel och kajak.

Linda Åkerberg ska ta sig genom hela Sverige till fots och med cykel och kajak. Foto: Linda Åkerberg

Smygehuk: Linda ska vandra, cykla och paddla 500 mil

Startar i Smygehuk och går i mål i Treriksröset

SMYGEHUK.

Frilansfotografen och äventyraren Linda Åkerberg, 33, ska vandra, cykla och paddla sig fram genom Sveriges samtliga landskap från Smygehuk i söder till Treriksröset i norr. "Syftet är att lyfta fram den svenska naturen och visa att det finns alternativ till långa flygresor", säger hon.

Av
Markus Celander

Det är inte tal om att ta sig raka spåret genom landet för Linda Åkerberg. I stället går hennes resa i kringelikrokar då hon vill uppleva samtliga de 25 landskapen i Sverige.

– Det finns så oerhört varierande miljöer i Sverige. Jag vill se och uppleva så många som möjligt, säger hon till Lokaltidningen Trelleborg.

Hon väljer färdsätt beroende på vilket som passar bra in i respektive miljö, och även för att hinna med tidsplanen.

– Och så sparar jag på kroppen genom omväxlingen.

Stockholmaren Linda Åkerberg började sin äventyrsbana 2016 med att vandra den 428 mil långa vandringsleden Pacific Crest Trail genom USA. Sedan dess har hon varit iväg på äventyr världen över. Och nu gäller alltså de svenska landskapen.

– En viktig sak att tänka på är att hålla ett jämnt tempo och inte gå på för snabbt för att hinna långt på kort tid – jag tar många pauser och försöker utnyttja hela dagen för att nå målet för dagsetappen.

Linda Åkerbergs resa på cirka 500 mil omfattar 18–19 etapper genom samtliga Sveriges 25 landskap till fots, på cykel och med kajak. Den startar på förmiddagen lördagen den 1 juni i Smygehuk varifrån Linda Åkerberg vandrar till Haväng, Kivik, via Österleden. Resan slutar när hon når Treriksröset, vilket hon beräknas göra i september.

Publicerad 22 May 2019 10:32