Lars G Ohlsson (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Lars G Ohlsson (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden. Foto: Ove Hed

Beslut taget: Försörjningsstödet täcker inte längre fackföreningsavgiften

"De skattepengarna kan användas till andra saker"

TRELLEBORG.

Arbetsmarknadsnämnden har beslutat att fackföreningsavgift ej längre ska ingå i försörjningsstödet. "Det innebär att kommunen kan lägga de 60 000 kronorna på andra saker", säger nämndens ordförande Lars G Ohlsson (M).

Av
Markus Celander

Det handlar inte om att Trelleborgs kommun ska spara 60 000 kronor per år, förtydligar Lars G Ohlsson.

– Vi menar att de skattepengarna kan användas till andra saker än att gå till fackföreningar. Den som får försörjningsstöd kan ju faktiskt begära anstånd med att betala fackföreningsavgiften så länge man får försörjningsstöd.

Lars G Ohlsson beskriver det också som en fråga om rimlighet.

– Som det varit fram tills nu så betalar skattebetalarna in fackföreningsavgiften, samtidigt som den som uppbär försörjningsstöd kan dra av den avgiften på deklarationen.

Enligt Lars G Ohlsson var det endast Socialdemokraterna som reserverade sig mot beslutet.

Veronica Larsson (S), ledamot i arbetsmarknadsnämnden.

Veronica Larsson (S), ledamot i arbetsmarknadsnämnden. Foto: Privat

I ett pressmeddelande hänvisar Veronika Larsson (S), ledamot i arbetsmarknadsnämnden, till Socialstyrelsen, som menar att den enskilde bör få bistånd till fackföreningsavgiften.

– Inte minst är det många som är försäkrade via sin fackföreningsavgift. Det har varit en trygghet att veta att man är försäkrad även om man tillfälligt stått utan självförsörjning, säger hon och avslutar:

– Vi ser det som ett försvårande av individens möjlighet att snabbt komma ut i självförsörjning och reserverar därmed oss mot beslutet.

Publicerad 11 June 2019 13:14