En återuppväckt mindre variant av spelmansstämman återvänder till Smygehuk i sommar.

En återuppväckt mindre variant av spelmansstämman återvänder till Smygehuk i sommar. Foto: Stock Adobe

Visor och musik återvänder till Smyge i sommar

Improviserad spelmansstämma anordnas

SMYGEHUK.

Spelmansstämman i Smyge arrangerades i över 30 år men de senaste åren har de folkliga tonerna klingat av på Sveriges sydligaste udde. I år är de dock på väg tillbaka i en improviserad variant.

Buskspel, visbytarträff och äggakaga står på programmet när spelemännen får chans att återvända till Smygehuk i sommar. Dock sker stämman i mindre tappning än tidigare år.

– Jag tycker att det är så synd att musiken och arrangemangen har försvunnit från magasinet och alla jag möter här i Smyge verkar också tycka det, så om ingen annan drar i det så får väl jag göra det, säger Solveig Sandstedt Sten, musikintresserad sommargäst med hus i Smyge sedan många år. Tidigare har hon arrangerat körfestivalen i Lund.

Spelmansdagen som går av stapeln lördagen den 29 juni, börjar med musik i Östra Torps kyrka klockan 11.

– Jonas Nilsson och Durfolket spelar där och sedan är planen att alla som har lyssnat på konserten i kyrkan går vidare ner till magasinet och fortsätter med musiken, berättar Solveig Sandstedt Sten.

I magasinet kommer det att hållas en visbytarträff på andra våningen.

– Alla som vill sjunger en visa och så byter man visor med varandra, säger Solveig Sandstedt Sten.

Solveig Sandstedt Sten tar ett initiativ till att få tillbaka visor och musik till Smyge.

Solveig Sandstedt Sten tar ett initiativ till att få tillbaka visor och musik till Smyge. Foto: privat

Det är fritt fram för så kallat busksspel, vilket i princip innebär att alla som vill spela ställer sig framför en buske och drar i gång.

– Det är så det är på spelmansstämmor, det behövs ingen scen. Det är bara att spela, även orkestrar från andra länder eller grupper som spelar folkmusik från andra länder är välkomna. Ett år fanns det en grupp som spelade irländsk musik på plats och spelade väldigt fint, säger Solveig Sandstedt Sten.

Det kommer att finnas kaffe och äggakaga att köpa inne på gården. Om man vill vara säker på att få sitta kan man ta med en fällstol.

– Det mesta blir spontant, säger Solveig Sandstedt Sten.

Publicerad 12 June 2019 06:00