Jonny Gullberg med sitt YAK 55M.

Jonny Gullberg med sitt YAK 55M. Foto: Privat

Chans att testa modellflygning i Trelleborg

"Vi kör dubbelkommando – när jag började gällde trial and error"

TRELLEBORG.

Trelleborgs Modellflygklubb bjuder in allmänheten till sitt modellflygfält den 15–16 juni. ”Vi visar upp vår verksamhet och de som vill får även prova på att flyga”, säger klubbens ordförande Jonny Gullberg.

Av
Markus Celander

Flygplanen drivs med el, bensin eller metanol, förklarar Jonny Gullberg.

– Elmotorerna har utvecklats mycket och har numera lika bra prestanda som förbränningsmotorerna.

Några av flygplansmodellerna är rejäla pjäser, men så finns det även mindre, och det är dessa små enkla flygplan som besökare gärna får prova på att flyga.

– Vi flyger med dubbelkommando, vilket innebär att läraren från klubben har en sändare och eleven en och så går där en kabel mellan sändarna. Läraren tar upp planet i luften och sedan tar eleven över. Börjar det att gå åt pipan så tar läraren över.

Bra grej det där med dubbelkommando, konstaterar Jonny Gullberg.

– När jag började var det trial and error (försök och misstag) som gällde.

Trelleborgs Modellflygklubb bildades 1941 och har idag ett 40-tal medlemmar. Verksamheten lämpar sig både för unga som gamla, berättar Jonny Gullberg.

– Våra medlemmar är i alla åldrar från 15 till 86 år.

Öppet Modellflygfält pågår lördagen och söndagen den 15 och 16 juni klockan 10–15 på Trelleborgs Modellflygklubbs flygfält. Försäljning av korv, kaffe och läsk. Flygfältet ligger öster om Trelleborg vid den stora tomatodlingen. Skyltar kommer att sättas upp längs vägen.

Publicerad 15 June 2019 10:30