Personlig assistans i kommunal regi kan försvinna i Trelleborgs kommun.

Personlig assistans i kommunal regi kan försvinna i Trelleborgs kommun. Foto: Adobe Stock

Personlig assistans i kommunal regi kan försvinna helt

S-kritik mot besparingsförslag

TRELLEBORG.

Moderaterna, kristdemokraterna, sverigedemokraterna och Söderslättspartiet i socialnämnden vill lägga ned personlig assistans i kommunal regi. Nu ska frågan vidare till kommunfullmäktige. Socialdemokraterna är emot förslaget. "Socialförvaltningen har inte bara ett ansvar för brukarna, utan även för sina anställda", säger Anna Nordstrandh, gruppledare för S i socialnämnden.

Av
Markus Celander

De borgerliga har föreslagit saken tidigare, 2015, men dåvarande majoritet röstade emot det. Anledningen till förslaget är att allt färre brukare väljer den kommunala regin och att den privata driften anses effektivare.

Anna Nordstrandh menar att det bara handlar om besparingar, men som går ut över anställda inom kommunen.

– Det finns ett 40-tal personliga assistenter som är anställda av kommunen och de får inte samma anställningstrygghet om de tvingas söka sig till de privata assistansföretagen.

Anna Nordstrandh menar även att det är en risktagning av kommunen om endast det privata alternativet erbjuds.

– Kommunen har ju ansvar för sina medborgare. Skulle det vara så att ett privat företag inte får verksamheten att fungera för en brukare så måste kommunen gå in och ta över.

Och inte minst, menar hon, finns det faktum som ända sedan LSS började gälla 1994 har retat upp kommuner över hela landet – om en anställd på ett privat assistansföretag blir sjuk så är det kommunen, inte företaget, som ska betala sjuklönen.

– Jag vill veta om det finns en plan B här, säger Anna Nordstrandh, och fortsätter:

– M pratar så mycket om valfrihet, men det verkar inte som det är viktigt i det här fallet, säger Anna Nordstrandh.

Kommunalråd Mikael Rubin (M) kommenterar till Lokaltidningen Trelleborg:

– Nu är det så att 80 procent av alla brukare väljer redan nu privat alternativ, och att kommunen släpper de resterande 20 procenten innebär att kommunen sparar ett antal miljoner kronor.

Publicerad 15 June 2019 10:00