Byalagets Tomas Billinge matar in sten i den gamla krossen under en Hammarlövsdag. Ståendes på traktorn byalagets ordförande Thomas Christensson.

Byalagets Tomas Billinge matar in sten i den gamla krossen under en Hammarlövsdag. Ståendes på traktorn byalagets ordförande Thomas Christensson. Foto: Hammarlövs byalag

Snart dags att mata stenkrossen

Hammarlövsdagen har något för ung som gammal

HAMMARLÖV.

Nu är det snart dags för Hammarlövsdagen, byalagets populära evenemang som de kört sedan slutet av 1990-talet. "Då växer byn från ett par hundra personer till ett par tusen", säger byalagets ordförande Thomas Christensson.

Av
Markus Celander

På ängen mitt i byn är det marknad med matgata, försäljare, kvalitetsloppis och olika utställare som visar upp sina grejer.

Där kommer även som vanligt att stå veterantraktorer uppställda och så väcker man åter byalagets över 100 år gamla stenkross och matar den med sten.

– Den kom ny till byn i början av 1900-talet. Det var en tre, fyra bönder som ägde den ihop, säger Thomas Christensson.

Många av besökarna på Hammarlövsdagen är personer som bott i byn en gång i tiden, berättar han.

– Den är som en återvändardag. Många av dem tycker det är roligt att se till exempel de gamla traktorerna, som de minns från sin barndom – "oh, en sån körde morfar", och så får barnen upp och sitta på dem.

På tal om barn så har Hammarlövsdagen även något för dem. För det första finns ju lekplatsen som byalaget byggt där på ängen mitt i byn, som för övrigt kallas Thomas äng, och på Hammarlövsdagen blir det även ponnyridning och fiskedamm, berättar Thomas Christensson.

Dessutom håller byns sevärda kyrka från 1100-talet öppet med guidning.

Hammarlövsdagen äger rum lördagen den 29 juni klockan 10–14.

Publicerad 19 June 2019 13:42