Ryktena om matchfixning spreds bland annat genom sociala medier. Bilden är en genrebild.

Ryktena om matchfixning spreds bland annat genom sociala medier. Bilden är en genrebild. Foto: Ritzau Scanpix/Paul Sakuma

Tio personer anmälda – spred rykten om matchfixning

Aktiv i idrottsförening anklagad för förskingring och försök till påverkan av sportresultat

TRELLEBORG.

En person som är aktiv inom en känd idrottförening på Söderslätt har polisanmält tio personer för förtal. De ska ha spridit falska rykten om att personen har förskingrat pengar från föreningen, samt varit inblandad i matchfixning.

Av
Mattias Grenholm

Enligt polisanmälan, som rubriceras som ärekränkning, förtal och förolämpning, ska tio personer på olika sätt ha spridit falska rykten om att den föreningsaktiva har förskingrat medel från idrottsföreningen.

De ska även ha påstått att hen varit inblandad i matchfixning, alltså på ett eller annat sätt ha försökt påverka så att matchers resultat gått åt ett önskat håll.

Ryktena ska ha spridits genom sociala medier men har även nått anmälaren genom direkta samtal med personer.

Enligt förundersökningsledare Jakob Linton har åtalet lagts ner.

– Det faller inte under allmänt åtal och därför kan vi inte göra annat. Den drabbade får därmed driva det hela själv genom att kontakta ett juridiskt ombud och stämma dem som spridit ryktena, säger han.

Matchfixning är något som har uppmärksammats en hel del i Sverige de senaste åren – bland annat kom 2017 uppgifter om att en handfull fotbollslag i Superettan och division 1 utreddes av polisen och Svenska fotbollsförbundet för matchfixning.

Det är framförallt inom stora sporter som fotboll, där ofta stora summor satsas på resultat, som detta misstänks förekomma.

Publicerad 19 June 2019 11:42