Kommunledningen hoppas att kronprinsessan Victoria kan närvara när Victoriasalongen återuppstår i en tillbyggnad till centralen år 2021.

Kommunledningen hoppas att kronprinsessan Victoria kan närvara när Victoriasalongen återuppstår i en tillbyggnad till centralen år 2021. Foto: Raphael Stecksén/Kungahuset.se

Victoriasalongen byggs upp igen

Kronprinsessan bjuds in till invigning

TRELLEBORG.

En fläkt från Trelleborgs sjöhistoria kommer att kunna avnjutas igen. Nu är det att klart att Victoriasalongen från färjan Victoria, som byggdes samma år som Titanic, 1909, kommer att monteras upp i en tillbyggnad till centralstationen. Kronprinsessan kommer att bjudas in till invigningen.

Om allt går som planerat kommer förstaklassmatsalen och röksalongen bli placerade i en tillbyggnad till centralstationen som fastighetsägaren, Alsingevallen, ska bygga. Tillbyggnaden blir cirka 300 kvadratmeter och invigningen planeras till mars 2021, då man hoppas att Kronprinsessan Victoria kan närvara som ju bär samma namn som färjan och är släktning till drottningen som färjan är uppkallad efter.

– Det är väl en mikroskopisk chans att hon kommer, men man kan ju göra ett försök och bjuda in henne, säger Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande.

Tillbyggnaden beräknas kosta 6,9 miljoner kronor, avskrivningstiden är på 20 år och hyran för kommunen blir på drygt 450 000 kronor det första året.

Fastighetsägaren Alsingevallen, som äger flera andra fina gamla fastigheter i Trelleborg som Tullkammaren och gamla Centralskolan är privat. Det har funnits diskussioner och oro bland politikerna att kommunen inte skulle få full insikt och kunna bestämma över inredningen om den placeras i en lokal som ägs privat om fastigheten till exempel skulle säljas i framtiden.

– Det kommer att skrivas in i ett avtal så att det är säkrat för framtiden. Det är något som tjänstemännen får göra, jag har fullt förtroende för att kommundirektören klarlägger det i avtalet, säger Mikael Rubin som gärna ser att ärendet blir avslutat.

– Vi kan hålla på att diskutera detta i fyra år till, men jag tycker att det är bättre att gå vidare nu och syssla med andra, viktigare frågor angående välfärd och annat.

När inredningen fanns i Forumhuset kunde den hyras av föreningar och för fester. Tanken är att när salongen är på plats på stationen ska den inte ska vara som ett museum utan användas – lite försiktigt.

– Någon form av representationsvåning för kommunen och även för festliga sammanhang, kanske även visningar, vi får se vad det blir för förslag, säger Mikael Rubin.

Drottning Victoria

Byggdes 1909 på Swan, Hunter & Wigham Richardson i Newcastle. Fartyget uppkallades efter Sveriges dåvarande drottning Victoria, Kung Gustaf V:s gemål, född som prinsessa av Baden. Hon avled i Italien i april 1930.

Drottning Victoria sattes in på Trelleborg-Sassnitz och gick i reguljär trafik från den 7 juli 1909. Från november 1945 till april 1946 trafikerade Drottning Victoria Gdansk och den 16 mars återupptogs trafiken till Sassnitz. Hon invigde sommaren 1953 linjen Trelleborg - Travemünde. Hon togs ur regelbunden trafik i april 1958 och tjänstgjorde sedan enbart vid akut behov. 1967 gjorde Drottning Victoria sin sista resa mellan Malmö och Köpenhamn.

1968 skrotades den anrika färjan och då fick Trelleborgs kommun chansen att få inredningen från förstaklassmatsalen och röksalongen. Victoriainredningen låg sedan nerpackad fram till 1993 då inredningen överläts till Trelleborg Industri AB mot att denna sattes upp i Trelleborgs konferenscentrum, Forum. Nu har den varit nedplockad sedan 2015 eftersom Trelleborghem ville bygga bostäder i fastigheten.

Publicerad 20 June 2019 05:00