Trelleborgs kommun vill inleda diskussioner om att etablera ett fängelse i kommunen

Trelleborgs kommun vill inleda diskussioner om att etablera ett fängelse i kommunen Foto: Stock Adobe

Trelleborg kan bli alternativ för nytt fängelse

"Som statlig myndighet är det viktigt att kommunerna vill samarbeta"

TRELLEBORG.

I den lokala folkomröstningen blev det nej till att etablera ett fängelse i Svedala kommun. Trelleborgs kommun har redan för ett år sedan informerat Kriminalvården om att kommunen är villig att inleda diskussioner om att etablera ett nytt fängelse i kommunen, något som Kriminalvården nu kommer att överväga när man går vidare i sin planering för den nya anstalten.

Denna artikel är en återpublicering.

Resultatet från omröstningen i Svedala visar att 63 procent av de röstberättigade deltog i valet och av dessa röstade 67,5 procent nej till att etablera ett fängelse i kommunen.

Nu har Moderaterna i Svedala meddelat att de inte kommer att fortsätta arbeta aktivt för ett fängelse i kommunen. När det gäller Kriminalvårdens inställning i frågan, har myndigheten ännu inte tagit ställning.

– En ny anstalt är en nationell fråga. Vi behöver fler platser både på anstalter och i häkten, framför allt i Skåne. Den anstalt vi ska bygga är även en ersättning för den nedlagda Kirsebergsanstalten, därför letar vi efter en plats i det här området. När det gäller möjligheterna i Svedala finns det fler överväganden än omröstningen som spelar in, till exempel att kommunen inte äger mark som vi kan bygga på, säger Per Björkgren, regionchef för Kriminalvården Syd.

I Trelleborg däremot, äger kommunen mark som skulle kunna utgöra ett alternativ för en ny anstalt.

– Kriminalvården är glada över att Trelleborg har visat intresse, som statlig myndighet är det viktigt att kommunerna vill samarbeta, säger Per Björkgren.

Efter omröstningen i Svedala skickade Moderaterna med ett råd till Kriminalvården, där de uppmanar myndigheten att bland annat "konkretisera projektet och visualisera era planer så att omgivningen får en informerad bild av projektet".

– Det kom ett val emellan i höstas och det bildades till och med ett parti bara för att stoppa fängelset. Vi hade inte ens platsen för fängelset klar. Vi ville inte störa den demokratiska processen. Men med tanke på spridningen av felaktig fakta och överdrifter av vad en anstalt skulle innebära, så tyckte cirka 3000 personer ändå att det var en bra idé med en ny anstalt och röstade ja, säger Per Björkgren.

Publicerad 09 July 2019 00:00