Ulf Bingsgård får inte längre sälja sin öl.

Ulf Bingsgård får inte längre sälja sin öl. Foto: Pressbild

Bingsgårds öl stoppas – får inte använda ordet "viking"

Isländsk öltillverkare klagade och fick rätt hos PRV

TRELLEBORG.

Patent- och registreringsverket, PRV, har beslutat att Ulf Bingsgårds öl inte längre får säljas under namnet Taste of Viking. Detta eftersom den isländska öltillverkaren Vilfilfell anser att det finns risk för att Bingsgårds öl ska blandas ihop med deras ölmärke Viking. "Jag är självklart besviken", säger Ulf Bingsgård.

Av
Markus Celander

Denna artikel är en återpublicering.

I julas lanserade tidigare moderata kommunalrådet i Trelleborg Ulf Bingsgård sin "Jarlens julöl" under samlingsvarumärket Taste of Viking.

– Då hade jag fått okej från PRV, det var därför jag drog igång verksamheten. Det enda de kollade upp då det gällde orden "taste of", där det fanns "taste of India" och "taste of Australia" eller om det var "Austria". Det var enda anledningen till att de undersökte namnfrågan, men de fann inga konstigheter där.

Ulf Bingsgård som en vikingatida jarl.

Ulf Bingsgård som en vikingatida jarl. Foto: Privat

Och kunde inte PRV se några problem där så finns det minst lika liten anledning att se något problem kring ordet "viking", menar Ulf Bingsgård, som nu funderar på att överklaga.

– Ölmärkena har helt olika bildspråk, olika grafisk utformning, olika typsnitt för att bara nämna några av de stora skillnaderna. Taste of signalerar att det handlar om en smakkänsla, det är ett smakvarumärke som var tänkt att ha många olika typer av produkter som kan konsumeras.

– Och för den delen har jag inte kunnat hitta den isländska ölen i Sverige över huvud taget.

Vad händer nu med din öl då?

– Vi hann bara göra "Jarlens julöl" och den är slutsåld. Men jag har ju diskuterat med Hönsinge Hantwerksbryggeri om att vi ska producera nya julöl, men jag får fundera nu på hur jag ska gå vidare.

Publicerad 19 July 2019 00:00