Ingrid Wall, Lotta Wahlqvist och Joachim Wall gör v-tecknet för victory, seger, vilket Kim Wall ofta gjorde. I förgrunden Iso.

Ingrid Wall, Lotta Wahlqvist och Joachim Wall gör v-tecknet för victory, seger, vilket Kim Wall ofta gjorde. I förgrunden Iso. Foto: Markus Celander

Det goda segrar den 10 augusti

Run for Kim arrangeras för andra året

NYBOSTRAND.

Även i år arrangeras minnesloppet Run for Kim den 10 augusti för att hedra journalisten Kim Wall. ”En familjetillställning för en god sak, och ett sätt för oss att lyfta blicken från en svart dag till en positiv upplevelse i stället”, säger Ingrid Wall, Kims mor.

Av
Markus Celander

Denna artikel är en återpublicering.

I fjol sprang runt 600 personer Run for Kim. Intäkterna från loppet blev cirka 150 000 kronor som gick till Kim Walls minnesfond.

– Det är ett betydelsefullt sätt att få intäkter till fonden, så att vi kan hjälpa till med att få ut andra kvinnliga journalister i världen, säger Ingrid Wall.

Kim Wall försvann den 10 augusti 2017 under en reportageresa i Öresund, och hittades en tid senare mördad. Hon arbetade internationellt över hela världen och syftet med fonden i hennes namn är att dela ut resestipendier till kvinnliga journalister.

– Bara intäkterna från loppet här i Nybrostrand räckte till de tre stipendier som vi hittills delat ut, säger Ingrid Wall.

Hemma i Nybostrand, där Run for Kim äger rum den 10 augusti. Kim Walls föräldrar Ingrid Wall och Joachim Wall med Iso, i mitten Lotta Wahlqvist.

Hemma i Nybostrand, där Run for Kim äger rum den 10 augusti. Kim Walls föräldrar Ingrid Wall och Joachim Wall med Iso, i mitten Lotta Wahlqvist. Foto: Markus Celander

Trelleborgarna Lotta Wahlqvist och Lotta Kellander lägger ned stort engagemang i Kim Walls minneslopp. Lotta Wahlqvist framhåller syftet – att minnas, hedra och stötta.

– Det finns ingen tidtagning, inga nummerlappar. Alla pengar går ju till fonden.

Själva platsen för loppet, Nybostrand, har stor betydelse – Kim Walls föräldrar Ingrid och Joachim bor här, och när Kim kom hem på besök snörade hon ofta på sig löparskorna och gav sig ut och sprang här längs vattnet.

I år finns även möjlighet att beställa en Run for Kim-tröja till loppet, berättar Lotta Wahlqvist.

– Det kan man göra fram till den sista juni, och man måste inte delta i själva loppet för att beställa en.

Start och mål är precis som i fjol vid campingen, men starttiden har ändrats, påpekar hon – i fjol var den 10 augusti en fredag, och starten var klockan 18. I år infaller datumet på en lördag, och starten går redan klockan 9.

– Det kommer att finnas möjlighet att äta frukost tillsammans här. Run for Kim handlar om att det goda besegrar det onda den 10 augusti och det är en dag av gemenskap. Att äta tillsammans är också ett uttryck för gemenskap.

Även Ingrid Wall understryker tanken med loppet som en familjetillställning.

– Man kan gå eller springa sträckan, den som inte vill eller kan det kan bli kvar här vid campingen. Man kan ta med sig familjen, kusinen, hunden… Iso ska förresten delta även i år, säger hon och nickar åt familjens hund, en stor berner sennen.

– Det var en fin känsla i fjol att så många, runt 600 personer, var med och stöttade oss i det här. Vi hoppas att så många som möjligt vill vara med och manifestera för Kim den 10 augusti, säger Ingrid Wall.

Bild från utställningen

Bild från utställningen "I Kim Walls fotspår" i Trelleborg i fjol. Utställningen visas i Trelleborg även i sommar på Stortorget. Kim Wall blev 30 år. Foto: Susanne Nilsson

Anmälan till Run for Kim i Nybrostrand kan göras på här. Man kan även anmäla sig på plats innan starten klockan 9 den 10 augusti vid Nybostrands camping.

Publicerad 20 July 2019 00:00