Slaget om Trelleborgen arrangeras den 5–7 juli.

Slaget om Trelleborgen arrangeras den 5–7 juli. Foto: Linda Olofsson

Snart kommer vikingarna hit och börjar slåss igen

"De har alltid något att bråka om – till och med en kålrot en gång, om jag minns rätt"

TRELLEBORG.

Den 5 juli börjar vikingarna sin traditionsenliga tredagarsfest i Trelleborgen, men som vanligt kommer den fredliga marknaden att förvandlas till ett slagfält när vikingarna ryker ihop och börjar slåss. "De har alltid något att bråka om, borgar, hästar och till och med en kålrot en gång om jag minns rätt. Vad exakt det blir i år ska bli så spännande att se", säger Linda Olofsson, museiintendent i Trelleborgen.

Av
Markus Celander

Denna artikel är en återpublicering.

Vikingarna slår upp porten till sin trelleborg klockan 10 på fredagen och slår igen den klockan 17. För den allmänhet som vågar sig dit den dagen är det gratis entré.

– På fredagen är det förmarknad, det är då hundratals vikingar, faktiskt från hela världen, anländer och börjar rigga inför lördagen och söndagen – hantverkare, försäljare, musiker, stridskämpar. Och klockan 16 blir det bröllop i vikingastil, det är en tradition, säger Linda Olofsson.

På riktigt? Med asatroende?

– Nej, det är en borgerlig vigsel, men i vikingastil.

Vikingar vid Trelleborgen.

Vikingar vid Trelleborgen. Foto: Linda Olofsson

Lördagen och söndagen den 6 och 7 juli kostar det 100 kronor från 15 år och uppåt, barn under 15 år kommer dock fortsatt in gratis. Dessa dagar inleds också med marknad klockan 10 men sedan börjar vikingarna gå varandra på nerverna och börja slåss. De brukar ryka ihop två gånger om dagen, på förmiddagen och eftermiddagen.

Viking som vill slåss.

Viking som vill slåss. Foto: Linda Olofsson

Ökar eller minskar intresset för evenemanget?

– Intresset för vikingarna verkar bara växa, inte minst utomlands. Att teve-serien Vikings är populär har vi märkt av i Trelleborgen med stigande besökssiffror.

Men då Trelleborgen ligger på en begränsad yta mitt i stan finns det ingen möjlighet att expandera Slaget om Trelleborgen, förklarar Linda Olofsson.

– Vi kan därför tyvärr inte säga ja till alla som vill komma hit och medverka.

Slaget om Trelleborgen äger rum i Trelleborgen, Västra Vallgatan 6, klockan 10–17 den 5–7 juli. Fri entré den 5 juli, den 6 och 7 juli 100 kronor för personer från 15 år och uppåt.

Publicerad 21 July 2019 00:00