Det som inte Sigge Hansson vet om småklubbsfotboll på Söderslätt är förmodligen inte värt att veta.

Det som inte Sigge Hansson vet om småklubbsfotboll på Söderslätt är förmodligen inte värt att veta. Foto: Åsa Meierkord

Sigge släpper inte Söderslätts småklubbar ur sikte

Ny blogg har redan fått tusen följare

TRELLEBORG.

Hans pappa fixade fotbollsmål med hjälp av fisknät hemma på gården i Östra Värlinge där Sigge Hansson växte upp. När han var 13 år var han med och grundade Skegrie BK och sedan dess har han varit småklubbarnas fotboll trogen. Både som spelare och skribent. Efter 44 år som lärare och drygt 25 år på Trelleborgs Allehanda tyckte han att det var dags att göra ett nytt inkast.

Det som inte Sigge Hansson vet om småklubbsfotboll på Söderslätt är förmodligen inte värt att veta. Han har själv spelat i både Skegrie, Lilla Beddinge och Stavsten, sett tusen och åter tusen matcher, medverkat på årsmöten, intervjuat spelare, pratat med tränare och ätit ett otal antal varma korvar för att sedan skriva om resultat och tabellklättring och allt annat som hör klubbfotboll till.

– Jag började som frilansare på Trelleborgs Allehanda 1993 när deras tidigare småklubbsskribent gick i pension, då skrev jag om både småklubbsfotboll och brottning, berättar Sigge Hansson.

Då hade han arbetat som lärare sedan 1975, då han gick ut lärarhögskolan i Malmö. Han fortsatte att arbeta som lärare parallellt.

– Jag har alltid älskat mitt jobb som lärare och det fungerade väldigt bra att vara i skolan på dagen och se på fotboll kvällar och helger, säger Sigge och skrattar.

Det är det småskaliga med fotbollen som har både lockat och fascinerat honom. Hur byn sluter upp kring föreningen och hur sporten och spelarna på planen engagerar i samhället. Sigge Hansson har fått ta del av många olika typer av förtroenden och unika situationer genom åren.

– Jag tycker bara att det är charmigt så in i bomben. Jag minns en gång när Gylle AIF hörde av sig och ville berätta om ett viktigt nyförvärv. "Kan vi inte ta det på telefon", sade jag. Men nej, jag var tvungen att komma upp och se det med egna ögon. När jag kommer till klubben – det är också rätt kul att klubben har döpt sin idrottsplats till Gylle stadion, då visar de nyförvärvet - som är en fritös! ”Gunsan” som fixade med korven hade fått en fritös för att göra pommes.

Sigge Hansson fortsätter att bevaka Söderslätts småklubbar, nu via Facebook.

Sigge Hansson fortsätter att bevaka Söderslätts småklubbar, nu via Facebook. Foto: Åsa Meierkord

Att hålla ett vaket öga på det rent sportsliga i klubbarna, är också något som har motiverat Sigge att se så många matcher.

– Under några år tipsade jag Tom Prahl när han tränade TFF - om lovande spelare. Nu är det annorlunda. Förr kunde spelarna i småklubbarna planera in sin semester efter spelsäsongen, nu är det på en annan nivå, inte lika seriöst.

Själv tog han semester men följde serierna ändå.

– Jag och min fru Anna-Karin älskar att resa, men jag är ändå tvungen att hålla koll på vad som händer. Jag har skrivit artiklar och ringt in resultat om småklubbarna både från Australien och USA, säger Sigge och skrattar.

I slutet på 2018 skrev Sigge sin sista artikel för Trelleborgs Allehanda. Två dagar senare startade han "Sigges Fotbollsblogg", en nyhetssida på Facebook som redan har fått över tusen följare.

– Det är för roligt för att sluta. Tidigare har jag bevakat alla småklubbar i Vellinge och Trelleborgs kommun. Nu håller jag även koll på klubbarna i Svedala, där finns några riktigt fina klubbar och jag bevakar numera självklart Säven damernas lokala fotboll.

FAKTA

Namn: Sigge Hansson

Ålder: 70 år

Bor: Höllviken

Familj: Fru Anna-Karin, tre döttrar, tre barnbarn och ett fjärde på väg.

Arbete: Jobbade som mellanstadielärare i 44 år och hoppar fortfarande in och vikarierar. Har jobbat på skolor i Eslöv, Malmö, Trelleborg och Vellinge. Sportreporter sedan 1993. Drev också resebyrån Zig Zag resor som organiserade resor till alperna, med Anna-Karin, parallellt med jobbet som lärare mellan 1986 och 1993.

Det här visste ni inte om Sigge: "Jag heter inte Sigge utan Lars. men en kompis på lärarhögskolan började säga Sigge just i början av utbildningen och efter det har alla sagt Sigge."

Egen position på plan: Mittfältare och back.

Bästa utländska liga: Premier League.

Största förebild inom fotboll: "Jag måste säga Bosse Larsson. En enkel kille som inspirerade så många av oss på den tiden".

Största eldsjälen på Söderslätt: "Hans Magnusson i Minnesbergs IF. Det spelade ingen roll om jag ringde sju på söndagsmorgonen eller klockan 22 på tisdagskvällen. Han var alltid i klubbstugan."

Mest underskattade spelare på Söderslätt: "Arne Ekstrand som spelade hela livet i Höllvikens GIF. Han spelade som högst i division fyra, tror jag, men hade kunnat bli allsvensk spelare som centerback."

Publicerad 09 August 2019 10:06