Deltagare i alla åldrar slöt upp för att springa för Kim.

Deltagare i alla åldrar slöt upp för att springa för Kim. Foto: Sanna Hjalmarsson

Hundratals sprang för Kim: "En hyllning till livet"

Kim Walls minneslopp arrangerades för andra året i rad

GISLÖVS LÄGE. För andra året samlades hundratals löpare och motionärer i Gislövs läge för att springa för Kim Wall. Samtidigt hölls lopp i flera andra städer runt om i världen. "Att känna att så många är med oss och stöttar denna dag betyder allt", säger Ingrid Wall.

Av
Sanna Hjalmarsson

Sarah Bernshed

Det är andra året som Run for Kim arrangeras i Gislövs läge på årsdagen av Kim Walls död.

– Loppet är en hyllning till livet. För oss känns det fantastiskt att så många sluter upp och är här och stöttar en dag som denna, säger Kims mamma Ingrid Wall, som inledde dagen med ett tal.

Totalt startade 350 personer i årets lopp.

Totalt startade 350 personer i årets lopp. Foto: Sanna Hjalmarsson

"Den här dagen – årsdagen - skulle kunna vara årets allra svartaste dag, men tack vare alla er här så är det precis tvärtom – den 10 augusti är en hyllning till livet och vi är oändligt tacksamma att ni vill dela den här dagen med oss. Genom att vara en del av Run for Kim så tvingar vi bort mörkret och hyllar ljuset. Tillsammans minns vi Kim och allt det hon stod för. Det värmer långt in i hjärtat".

Totalt startade drygt 350 personer i åldrarna fyra år till 80+ i loppet i Gislöv. Samtliga startavgifter går oavkortat till Kim Walls minnesfond som varje år på Kims födelsedag i mars, delar ut stipendium till en ung kvinnlig journalist som vill verka i Kims anda.

Minnesloppet gavs i två olika sträckor 1 mil respektive 5 kilometer. Fjolårets halvmara hade i år tagits bort.

Minnesloppet gavs i två olika sträckor 1 mil respektive 5 kilometer. Fjolårets halvmara hade i år tagits bort. Foto: Sanna Hjalmarsson

Tack vare fjolårets otroliga uppslutning kunde vi i år faktiskt ge stipendium till tre journalister

– Tack vare fjolårets otroliga uppslutning kunde vi i år faktiskt ge stipendium till tre journalister som nu alla är i väg och gör reportage i Asien. Totalt fick vi in 110 ansökningar från 45 olika länder, berättar Ingrid Wall.

Joakim och Ingrid Wall var rörda över uppslutningen och stödet på årsdagen.

Joakim och Ingrid Wall var rörda över uppslutningen och stödet på årsdagen. Foto: Sanna Hjalmarsson

Samtidigt som skorna snörades på Söderslätt arrangerades även lopp i Stockholm, Hudiksvall, England, Luxemburg, Peking, Shanghai och New York till Kims minne.

– Det är en otrolig styrka vi har i ryggen, säger Ingrid Wall.

Bakom årets arrangemang stod liksom i fjol Lotta Wahlqvist och Lotta Kellander som vid dagens slut var nöjda med uppslutningen.

– Eftersom fjolårets lopp blev så magiskt var vi lite oroliga att det inte skulle kännas på samma sätt i år, men det gjorde det. Det här är inte som ett vanligt lopp. Det är sådan kärlek, gemenskap och glädje.

Kim Walls minnesplats blev ett naturligt stopp på vägen.

Kim Walls minnesplats blev ett naturligt stopp på vägen. Foto: Sanna Hjalmarsson

Några som deltog både i fjol och i år var Anna Paulcén och Tuve Håkansson från Trelleborg.

– Det känns viktigt att visa sitt stöd. Det har varit glädje och kärlek här i dag. Vi var lite oroliga för regn men vädret blev bra och vi hade kommit hit ändå, säger Anna Paulcén.

– Det känns fint att se ett sådant stort engagemang här i dag, säger Tuve Håkansson.

Tobias Christoffersson och Rebecka Christoffersson hade åkt från Ängelholm för att delta i Run for Kim.

Tobias Christoffersson och Rebecka Christoffersson hade åkt från Ängelholm för att delta i Run for Kim. Foto: Sanna Hjalmarsson

En hel del deltagare reste långt under morgonen för att vara med.

– Detta är ett minne för Kim och det känns bra att vara med i dag och visa sitt stöd. Det var ett roligt lopp att springa i vacker miljö och framförallt för en bra sak. Det var fin stämning i dag och alla hälsade och peppade varandra. Ett bra sammanhang att vara med i, säger Rebecka och Tobias Christoffersson från Ängelholm.

Anna Paulcén och Tuve Håkansson från Trelleborg.

Anna Paulcén och Tuve Håkansson från Trelleborg. Foto: Sanna Hjalmarsson

Publicerad 10 August 2019 13:04