Trelleborgen har lockat rekordmånga besökare hittills i sommar.

Trelleborgen har lockat rekordmånga besökare hittills i sommar. Foto: Pressbild/Ingrid Wall

Trelleborgen på väg mot besöksrekord

Antalet svenska turister har ökat

TRELLEBORG.

Att intresset för vikingatiden är stort just nu märks tydligt på Trelleborgen. Om besökstalen håller i sig resten av sommaren går man mot ett nytt besöksrekord.

– Det kommer ett par hundra besökare fler per dag, jämfört med i fjol, berättar Ylva Kristina Ekelund, borgfru på Trelleborgen.

Att intresset är så stort kan kanske delvis vara på grund av många framgångsrika tv-serier med inspiration från vikingatiden som till exempel "Vikings" med Gustaf Skarsgård i en av rollerna.

– För många av besökarna handlar det om att faktiskt befinna sig på den fysiska platsen. De frågar "är det verkligen här, på det här stället, som vikingar gick?" Och eftersom Trelleborgen ligger på precis samma ställe som den gjorde under vikingatiden, så blir historiens vingslag väldigt tydliga, berättar Ylva Kristina Ekelund.

I Fotevikens museum i Höllviken har det skett en enorm ökning av tyska turister. Ungefär 90 procent av alla besökare har varit från Tyskland. För att hantera den extrema ökningen har de fått ta in tyska volontärer för att bemöta de många besökarna.

– Vi har ju sedan tidigare volontärer från Tyskland som bor här under sommaren, nu fick vi ta in några fler och även utbilda dem mer lite mer när det gäller Fotevikens historia och husen som finns här, berättar Thomas Olsen, projektledare Fotevikens museum.

På Trelleborgen har antalet besökare från Sverige varit den grupp som ökat mest hittills i sommar.

– Vi har ju alltid haft otroligt många besökare från Tyskland, så det är roligt att även intresset bland svenskarna ökar, säger Ylva Kristina Ekelund.

Om besökstalen håller i sig under augusti och september, kommer det att bli nytt säsongsrekord i antalet besökare till Trelleborgen.

Publicerad 11 August 2019 00:00