Johan Adolfsson, tidigare kommunikationschef i Gävle kommun, kommer inte att börja sin anställning i Trelleborg.

Johan Adolfsson, tidigare kommunikationschef i Gävle kommun, kommer inte att börja sin anställning i Trelleborg. Foto: John Nordh/arkiv

Kommunal chef slutar innan han börjat – får full lön i 18 månader

Skrev att SD-väljare var "dumma i huvudet"

TRELLEBORG.

Den tillträdande kommunikationschefen Johan Adolfsson, som skrev att SD-väljare var "dumma i huvudet" på Facebook, kommer inte att påbörja sin anställning i kommunen. "Jag är överlycklig", säger Helmuth Petersén (SD), oppositionsråd.

Det kommer att kosta kommunen mellan 1,2 till 1,9 miljoner kronor när Johan Adolfsson inte tillträder sin tjänst. Det säger kommundirektör Fredrik Geijer i Trelleborgs Allehanda.

Det var i slutet av maj som kommunen meddelande att Johan Adolfsson var rekryterad som ny kommunikationschef. Ett par veckor senare uppmärksammade Helmuth Petersén (SD), oppositionsråd i Trelleborg, att Johan Adolfsson hade gjort en hel del inlägg med nedsättande kommentarer om Sverigedemokraternas väljare på Facebook. Han gick då ut och sade att saknade förtroende för den nya kommunikationschefen och ville helst inte att han påbörjade sin anställning i kommunen.

Nu är det klart att Johan Adolfsson har begärt att frånträda anställningen som skulle ha börjat den 2 september. Men avtalet mellan Trelleborgs kommun och Johan Adolfsson ger honom full lön, 69 000 kronor per månad, i 18 månader. Johan Adolfsson behöver inte arbeta under tiden.

Trelleborgs kommun kommer också att ersätta Johan Adolfssons utlägg för en fastighetsaffär som han gjorde under sommaren eftersom hans ursprungliga plan var att flytta till Trelleborg.

Helmuth Petersén, (SD), är mycket nöjd över att Johan Adolfsson inte kommer att börja i kommunen.

– Jag tror inte att han hade gjort sig så bra här. Med tanke på hans kommentarer om våra väljare.

Tycker du inte att det blev rätt dyrt för kommunen?

– Det hade kunnat bli betydligt dyrare för Trelleborg om han hade börjat sin anställning här.

Har du haft någon insyn i hur förhandlingarna har skötts?

– Ingen kommentar. Men jag tycker att det ändå blev en bra lösning. Det hade skrivits en anställningsavtal och arbetsrätten är stark i Sverige och det är bra. När det gäller huset så kan det ju mycket väl vara så att han får arbete i Malmö till exempel och då kan han ju bo här. Som skattebetalare är han välkommen.

Publicerad 13 August 2019 09:59