Från vänster: Brita Olsson, Kerstin Lundberg, Gert Lindelöf, Signe Kragelund och Ingrid Backman.

Från vänster: Brita Olsson, Kerstin Lundberg, Gert Lindelöf, Signe Kragelund och Ingrid Backman. Foto: Markus Celander

På Gröningen sätter de färg på tillvaron

Men målargruppen hade gärna sett fler medlemmar

ANDERSLÖV.

Målargruppen på Träffpunkt Gröningen uppmanar alla som vill skapa med pensel och färg att höra av sig. "Det är en väldigt social verksamhet där vi ger varandra tips, har trevligt, och så tar vi så klart en fika", säger Brita Olsson.

Av
Markus Celander

Brita Olsson har varit med i målargruppen på Träffpunkt Gröningen sedan starten 2010. Då var verksamheten knuten till Vuxenskolan i Trelleborg, berättar hon.

– En studieledare därifrån kom hit till Gröningen varannan tisdag.

Men sedan ett års tid sköter de sig på egen hand. Och träffas varje tisdag, påpekar Ingrid Backman.

– När studieldaren från Vuxenskolan slutade så bildade vi vår egen grupp. Nu är vi fem personer. Vi var några fler tidigare, men de har flyttat.

De målar i olika stilar och med olika material – abstrakt, figurativt, akryl, akvarell. Gruppen framhåller dock gärna den sociala aspekten.

– Vi pratar och tipsar och hjälper varandra. Och mitt i tar vi en fikapaus i restaurangen här på Gröningen –fikan missar vi aldrig, säger Kerstin Lundberg.

Gert Lindelöf hade aldrig målat en tavla förrän den dag härom året när han satt och plockade fram tonerna till "Bjällerklang" på ett blåsinstrument.

– Jag har spelat mycket musik på hobbynivå. Men när jag satt där och höll på och leta toner så tyckte jag det blev så tråkigt så jag målade julsången i stället, säger han och pekar på tavlan han gjorde som han hängt på väggen i målargruppens lokal.

Gruppen påpekar att även om de trivs bra med att sköta sig själva, så har de planer på att bjuda in proffsiga konstnärer lite då och då.

– Vi tänkte oss att de kommer hit och håller ett föredrag och ger oss råd och inspiration, säger Ingrid Backman.

Naturligtvis mot en ersättning, påpekar gruppen unisont.

De vill gärna bli fler, och uppmanar alla som är intresserade av att måla tavlor, oavsett ålder, att höra av sig.

– Det kostar inte mycket att vara med, man betalar endast årsavgiften till Gröningen på 200 kronor. Då får man tillgång till hela huset och alla aktiviterna här, man kan till exempel sy och sticka och spela biljard och här finns vävstuga, säger Ingrid Backman.

Kerstin Lundberg påpekar påpekar att de träffas dagtid, vilket hon tycker är bra.

– När jag letade efter målarkurs så var det oftast kvällskurser i Malmö och Trelleborg det handlade om. Jag är inte så förtjust i att ge mig ut i Malmö kvällstid. Och som pensionär har man ju tid att göra saker på dagen, och så tar man det lugnt och kopplar av på kvällen.

Intresserad av att gå med i målargruppen i Anderslöv? Kontakta Lena Larsson, fritidsledare på Gröningen, via Trelleborgs kommuns hemsida.

Publicerad 11 September 2019 07:00