Oppositionsråd Lennart Höckert (S).

Oppositionsråd Lennart Höckert (S). Foto: Ove Hed

Förvaltningsrätten upphäver beslut om att säga upp avtal om lägenheter till nyanlända

Socialdemokraterna tror på seger i kommunstyrelsen

TRELLEBORG.

I våras sa kommunalråd Mikael Rubin (M) upp avtalet med Trelleborgshem om att en fjärdedel av deras lägenheter tilldelas kommunen. Socialdemokraterna överklagade och har nu fått rätt i förvaltningsrätten, som upphäver Mikael Rubins beslut.

Av
Markus Celander

I våras fattade kommunalråd Mikael Rubin (M) ett så kallat brådskande ordförandebeslut då han på egen hand sa upp kommunens avtal med Trelleborgshem om att en fjärdedel av Trelleborgshems lägenhetsbestånd skulle reserveras för bland annat nyanlända.

”Behovet var inte längre akut”, motiverades beslutet, och det betraktades som brådskande – om inte uppsägningen av avtalet gjordes snabbt nog, skulle det löpa vidare ett år till.

S överklagade, och nu har förvaltningsrätten gett dem rätt – ett sådant beslut bör inte fattas av ordföranden, utan det bör tas upp i kommunstyrelsen, menar förvaltningsrätten.

Förvaltningsrätten bedömer endast kommunalpolitiska teknikaliteten, inte själva sakfrågan, vilket Lennart Höckert (S) gör.

– Avtalet var bra då det innebar att förvaltningarna kunde hitta snabba och ekonomiska lösningar. Det är billigare och mer praktiskt att kommunen hyr av Trelleborgshem än hyr dyra hotellrum.

Nu lär frågan komma upp i kommunstyrelsen till slut och Lennart Höckert är hoppfull inför den omröstningen.

– Svenska kyrkan och andra kristna församlingar har uttalat stöd för att behålla avtalet. Många av dem är KD-väljare, så det ska bli intressant att se om KD lyssnar på sina väljare i denna fråga.

Lokaltidningen Trelleborg har utan framgång sökt Erik Lundström (KD), kommunstyrelsens vice ordförande.

Publicerad 19 September 2019 09:40