Glada vinnare. Magdalena Ivarsson, Sten Ivarsson och Gustav Fredlund från Mediateken på Söderslättsgymnasiet.

Glada vinnare. Magdalena Ivarsson, Sten Ivarsson och Gustav Fredlund från Mediateken på Söderslättsgymnasiet. Foto: Anders Widlund/DIK

Mediateken på Söderslättsgymnasiet är Årets bibliotek

TRELLEBORG.

"På skolbiblioteket finns alltid en hjälpsam hand, ett kreativt bollplank och hjälp att förverkliga idéer och drömmar" Det var en del av motiveringen när Mediateken på Söderslättsgymnasiet utsågs till Årets bibliotek på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

Av
Åsa Meierkord

Mediateken på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg är Årets bibliotek 2019.

– Helt överväldigad. Det känns jättestort att vår verksamhet, bland de här fantastiska finalisterna, uppmärksammas på det här sättet. Det är jättestort. Det är en sporre för framtiden, nånting att bygga vidare på, säger Sten Ivarsson, samordnare för Mediateken på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg i ett pressmeddelande.

Tema för i år var upplevelse och juryns motivering lyder:

”Mediateken på Söderslättsgymnasiet välkomnar från dag ett alla sina elever till en fantastisk och förunderlig värld där ingenting tycks vara omöjligt. På skolbiblioteket finns alltid en hjälpsam hand, ett kreativt bollplank och hjälp att förverkliga idéer och drömmar. Med ohämmad entusiasm och engagemang guidas eleverna genom läsning, språkutveckling, forskning, skrivande och andra former av kreativt skapande. Här får varje elev en både lärande och utvecklande upplevelse för hela livet.”

– Skolbibliotek för ofta en tynande tillvaro, trots att det finns god evidens för att de är mycket viktiga för elevers lärande. Mediateken på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg är ett utmärkt exempel på hur bra det kan bli när det finns resurser, engagemang och kreativitet, säger Anna Troberg, ordförande i DIK och juryordförande.

Priset är ett stipendium om 25 000 kronor.

Publicerad 27 September 2019 10:00