Maria Pojjesdotter, verksamhetsledare för Leader Söderslätt, med Nol Verhoven från Slangenburg slott och Jolanda Kemna, som är Leader Achterhoeks motsvarighet till Maria Pojjesdotter.

Maria Pojjesdotter, verksamhetsledare för Leader Söderslätt, med Nol Verhoven från Slangenburg slott och Jolanda Kemna, som är Leader Achterhoeks motsvarighet till Maria Pojjesdotter. Foto: Markus Celander

En busslast holländare gav lyckat resultat

Söderslätt inleder samarbete med Achterhoek

ANDERSLÖV.

Ett 20-tal holländare bussturade nyligen runt i sydvästra Skåne. Det rörde sig om personer verksamma inom besöks- och landsbygdsnäringar hemma i Nederländerna som ville se och inspireras av projekt drivna genom Leader Söderslätt.

Av
Markus Celander

De holländska besökarna är på olika sätt knutna till Leader Achterhoek. Achterhoek är en region i östra Nederländerna och deras leaderprojekt kan beskrivas som en nederländsk motsvarighet till Leader Söderslätt.

Under dagarna i sydvästra Skåne besökte de verksamheter som får stöd genom Leader Söderslätt, som Ekholmens gård i Svedala kommun, som bedriver lammuppfödning, lammsafari och bed and breakfast, och i Trelleborgs kommun besökte de bland annat Jordberga gård, som förutom traditionellt lantbruk blivit ett besökscentrum, och Hällåkra vingård, där Lokaltidningen Trelleborg träffade dem.

– Här är vackert. Jag gillar det böljande landskapet, säger Jolanda Kemna, verksamhetsledare för Leader Achterhoek, när hon klivit av bussen.

Hon påpekar att de inte är så vana i sitt hemland vid en massa kullar på det här sättet.

På Hällåkra gård fick de höra vinodlare Håkan Hansson och ciderodlare John Taylor berätta om sina verksamheter – om likheter och skillnader mellan Söderslätt och Nederländerna.

John Taylor pratar om sin äppelodling på Hällåkra vingård. Inom kort ska han göra cider av äpplena.

John Taylor pratar om sin äppelodling på Hällåkra vingård. Inom kort ska han göra cider av äpplena. Foto: Markus Celander

En i resesällskapet, Nol Verhoeven, berättar för Lokaltidningen Trelleborg att han hemma i Nederländerna arbetar på 1600-talsslottet Slangenburg.

– Idag används det som pensionat, och den kombinationen är lyckad – många tycker att det är kul att bo i ett riktigt slott, säger han.

Det är den tredje och näst sista dagen på resan, som redan resulterat i att de båda leaderområdena Söderslätt och Achterhoek ska inleda ett transnationellt utbyte.

– Så nästa gång är det vi som besöker dem, säger Maria Pojjesdotter, verksamhetsledare för Leader Söderslätt.

Hon förklarar att fokus inledningsvis ligger på att utveckla handeln av mat- och gourmetprodukter inom deras respektive landsbygdsområden, och i förlängningen att utveckla besöksnäringen.

Får på Ekholmens gård.

Får på Ekholmens gård. Foto: Maria Pojjesdotter

En bit från Maria, Jolanda och Nol hörs skratt från holländarna som ställer frågor på engelska till Håkan Hansson om hans vingård. Vad gäller just vinodlingar i Nederländerna så är det en verksamhet i stark utveckling, enligt Jolanda Kemna och Nol Verhoeven – en hel del prisbelönta viner kommer från deras hemland, berättar de.

Men så har väl ni ett mildare klimat också?

– Njä, vädret här är ungefär samma som hemma, säger Nol Verhoeven innan han och Jolanda Kemna ansluter till sina landsmän som börjat provsmaka Hällåkras druvdrycker.

Till höger syns Nol Verhoeven.

Till höger syns Nol Verhoeven. Foto: Maria Pojjesdotter

Provsmakning på Hällåkra vingård.

Provsmakning på Hällåkra vingård. Foto: Maria Pojjesdotter

Publicerad 07 October 2019 11:00