Rolf Lassgård och Penilla August.

Rolf Lassgård och Penilla August. Foto: Ritzau Scanpix/Kristian Brasen/Ida Marie Odgaard

Pernilla August och Rolf Lassgård spelar Kim Walls föräldrar i ny teveserie

Stor samproduktion mellan Danmark och Sverige

TRELLEBORG.

Skådespelarna Pernilla August och Rolf Lassgård spelar Kim Walls föräldrar Ingrid och Joachim Wall i ”Utredningen”, en teveserie i sex avsnitt om mordet på den svenska journalisten Kim Wall.

Av
Markus Celander

"Utredningen" handlar om den danske polisen Jens Möllers och Köpenhamnspolisens utredning som ledde till lösningen på mordet på Kim Wall. I huvudrollen som Jens Möller ses Sören Malling (”Borgen”, ”Brottet”), medan Pilou Asbaek (”Borgen”, ”Game of Thrones”) spelar åklagaren Jakob Bush-Jepsen.

Pilou Asbaek och Sören Malling.

Pilou Asbaek och Sören Malling. Foto: Henrik Ohsten

Tobbias Lindholm har skrivit serien och regisserar också. Han har tidigare gjort filmer som ”Kapningen” och ”Kriget”. De senare Oscarsnominerades 2016. Lindholm har även varit manusförfattare till teveserien ”Borgen”. Bland hans senaste projekt finns David Finchers Netflix-serie ”Mindhunter”, som Lindholm regisserade två avsnitt av.

"Utredningen" har skapats i nära samarbete med Jens Møller själv och Kim Walls föräldrar, och i ett pressmeddelande från SVT säger Tobias Lindholm:

– Det är med stor ödmjukhet som jag har tagit mig an arbetet med "Utredningen". Det innebär ett stort ansvar när man väljer att berätta om våldsamma händelser från verkliga livet. Därför är jag är oerhört tacksam för det stöd jag möter –också från några av Danmarks och Sveriges mest begåvade skådespelare.

SVT:s programchef Anna Croneman påpekar att en serie på detta ämne inte var någon självklarhet för SVT, utan att det krävde "stora överväganden".

– Det faktum att några av Nordens främsta talanger är involverade var också helt avgörande för vår medverkan. Tobias har skrivit ett oerhört starkt material, och det faktum att familjen Wall är involverade berättar en del om vilken slags historia vi får ta del av.

”Utredningen”, eller ”Efterforskningen”, som är den danska titeln, är en samproduktion mellan Miso Film, TV 2 DANMARK, SVT och Viaplay. Inspelningarna har börjat och planerad premiär är hösten 2020.

Publicerad 07 October 2019 00:00