Alla ska känna sig välkomna på biblioteket.

Alla ska känna sig välkomna på biblioteket. Foto: Åsa Meierkord/mostphotos.com

"Vi ska använda könsneutrala uttryck och gå ifrån tvåkönsnormen"

Mamma och pappa kallas numera vårdnadshavare på hbtq-certifierade biblioteket

TRELLBORG.

Trelleborgs bibliotek kommer nu ut som den första kommunala verksamhet som blivit hbtq-certifierad. Utbildningen kostade 133 000 kronor.

Av
Markus Celander

Bibliotekarie Liv Olofsson Lundström svarar Lokaltidningen Trelleborg i ett mejl att besökarna kommer att märka av certifieringen på ett flertal olika sätt:

"I det fysiska rummet så skyltar vi just nu med böcker med hbtq-relaterat innehåll på många olika platser, vi har också regnbågsflaggor framme på våra informationsdiskar och på andra platser i biblioteket. Framöver kommer vi även att ha en särskild hylla där valda delar av vårt bestånd av böcker med hbtq-relaterat innehåll kommer stå."

Hon skriver vidare att certifieringssymbol och regnbågsflagga nu finns på bibliotekets fasad, och på deras hemsida syns det genom bok- och filmtips med hbtq-tema.

Trelleborgs bibliotek genomför dessutom just nu en vecka med fyra olika föreläsningar där samtliga har koppling till hbtq.

Det viktigaste är dock inte hur det syns fysiskt och digitalt, utan hur vi arbetar med de kunskaper vi fick under utbildningen, påpekar Liv Olofsson Lundström:

"I certifieringsutbildningen så arbetade vi bland annat mycket med normkritik och bemötande, exempelvis är vi nu mer medvetna om samhällets normer och har reflekterat över dem för att förbättra vårt bemötande, vårt arbete och vårt bestånd. Vi tänker också mer på att till exempel använda könsneutrala uttryck, såsom vårdnadshavare istället för mamma/pappa, både i tal och i tryck och att gå ifrån tvåkönsnormen. Certifieringen är inte heller någon avslutning utan starten på ett treårigt arbete där vi ska utveckla och förbättra verksamheten i enlighet med den handlingsplan vi tagit fram."

Utbildningen, som ges av RFSL, kostade 133 000 kronor.

Bild: Pressbild

Publicerad 17 October 2019 14:48