Älva kan vara ett väsen som visar sig under vandringen på Trelleborgen.

Älva kan vara ett väsen som visar sig under vandringen på Trelleborgen. Foto: Pressbild/Trelleborgs kommun

Hiskeligt höstlov hägrar

Väsenvandring med traktens kändisar på Trelleborgen

TRELLEBORG.

Hört talas om Albäcksfrun? Kanske du snart önskar att du inte hade det. Under höstlovet arrangeras det både väsenpyssel och väsenvandring på Trelleborgen.

Redan på måndagen den 28 oktober sätts stämningen för höstlovet med en väsenverkstad där barnen får slöjda amuletter och oknytt. Man kan tova små oknytt eller göra egna ellekors av silverpapper.

Ellekors är en sorts amuletter som förr ansågs vara magiska och skydda mot sjukdom och vattenväsen som Ellen och Näcken. Historier och berättelser om lokala väsen berättas under tiden man pysslar. Drop-in mellan klockan 12 och 14.

På tisdagen den 29 oktober blir det en runda för de orädda när det arrangeras väsenvandring. Under en av höstens svartaste kvällar smyger traktens mytomspunna väsen fram ur skuggorna för att möta dagens trelleborgare. Flera avgångar under kvällen. Rundan rekommenderas inte för barn under sex år.

Biljettförköp på Trelleborgs bibliotek.

Albäckafrun

En långsint trollfru som bjöd upp en möllare till fest när han passerade Albäcksbacken efter ett gille i Skanör. Han råkade slå sönder ett glas och lovade att betala för det, något som han glömde. Efter sju år passerade han åter ån och Albäckafruns boning efter ett nytt gille. Då stod hon stod emellertid på lur och bjöd upp mjölnaren till en dans som varade ända till dess att solen gick upp. Då slängde hon ut den stackars mannen på backen. Här hittades han död, med uppslitna skor, strumpor och fötter och med skornas ovanläder uppvikt över benen.

Källa: Trelleborgs kommun

Publicerad 26 October 2019 00:00