Arkivbild.

Arkivbild. Foto: Adobe Stock

Tidigare vd för Trelleborg krävs på miljonbelopp av Skatteverket

Finanstoppen kan tvingas betala 36 miljoner kronor

TRELLEBORG. Finanstoppen Kjell Nilsson, tidigare vd för Trelleborgskoncernen, krävs av Skatteverket på 36 miljoner kronor.

Av
Jonatan Westerlind

Sedan 2013 har Kjell Nilsson officiellt varit skriven i Portugal och då tagit ut 70 miljoner kronor från ett företag registrerat på Panama. Skatteverket anser dock att han under tiden egentligen bott i Sverige och därför också ska skatta här.

– Vi bedömer att han haft en stark ekonomisk och social anknytning till Sverige och att centrum för hans levnadsintressen därmed funnits här, säger skatterevisor Johan Lundberg till nyhetsbyrån Siren.

Enligt Skatteverket har han genom ett brevlådeföretag haft "ett avancerat upplägg med en kedja av bolag och ett dolt ägande" för att föra totalt 70 miljoner kronor från Sverige. Pengar som inte beskattats som de ska och därför krävs nu Nilsson på hela 36 miljoner kronor i skattetillägg.

Nilsson har vid flera tillfällen tidigare krävts på pengar av Skatteverket. I december 2016 krävdes han på en miljonsumma för dolda intäkter, ett beslut som dock hävdes i domstol. Året efter krävdes han av Skatteverket på åtta miljkoner kronor för oredovisade uttag under flera år. Ett ärende som Nilsson och hans ombud har överklagat till förvaltningsrätten som ännu inte avgjort målet, enligt Siren.

Det var på 90-talet som Nilsson var vd för Trelleborg, en post som han lämnade 1999. Sedan dess har han haft ledande poster på Semcon, Electrolux och Boliden, samt varit styrelseordförande för Lindab.

Publicerad 09 January 2020 15:06